Емоційні розлади

Емоційні розлади

Емоційний розлад - це ненормальна емоційна реакція на зовнішні подразники. Емоційні розлади - це перепади настрою і порушення мислення і дій.

Типи емоційних розладів і їх симптоми

У дітей розлади емоцій найчастіше приймають форму невротичних реакцій. Дитина починає болісно і надмірно тривожно реагувати що викликають стрес ситуації, які самі по собі не представляють реальної загрози. Часто це відбувається в результаті травматичної події або психологічної травми. Наприклад, дитина може боятися темряви і тварин, у неї можуть розвинутися нервові тики або заїкання. Дитина також може втратити апетит, або навпаки, почати переїдати, особливо солодощами і нездоровими закусками. Така поведінка покликана заглушити страх і занепокоєння і тимчасово підняти настрій. Дитина також може мимоволі почати мочитися ночами. Це особливо турбує (і доставляє занепокоєння) дітям старшого віку.

Дитина з емоційним розладом також може стати лякливою, сором'язливою і невпевненою в собі. У неї знижується рухова активність, це також пов'язано зі зменшенням її інтересу до контактів з групою однолітків. Дитина стає замкнутою - вважає за краще не діяти, щоб не бути відкинутою, висміяною або покараною. Такі діти дуже обережно виконують свої обов'язки, тому що не впевнені в своїх здібностях і цінностях. Вони надмірно чемні, пасивні, слухняні і послужливі, тому що бояться відмов і критики. Вони також часто здаються байдужими і стриманими в вираженні своїх почуттів, як негативних, так і позитивних, тому що вони бояться реакції свого оточення. Вони вважають за краще уникати компанії, ніж мати справу з можливими неприємностями.

Дитина з емоційними розладами не вміє співпереживати, не може проявляти почуття і часто уникає зорового контакту. Її страх може проявлятися у злобі та негативному ставленні до навколишнього середовища. Вона вважає за краще самій відкидати інших, ніж бути відкинутої.

Ще один симптом емоційних розладів у дітей - гіперактивність і підвищена рухова активність. Дитина реагує емоційно дуже бурхливо, непропорційно ситуації. Часто це негативні реакції, такі як гнів або агресія. Діти з цим типом емоційного розладу дратівливі, нетерплячі, імпульсивні, швидко нудьгують і не можуть зосередитися на виконанні дії.

Агресія також може бути ознакою емоційних розладів у дітей (як і у дорослих). Дитина реагує на розчарування таким чином, імітуючи авторитетних для нього людей (батьків, старших братів і сестер, колег). Агресія також може служити досягненню визначеної мети - дитина переконана, що це кращий спосіб досягнення мети.

У дорослих найбільш поширеною формою емоційного розладу є біполярні розлади. Це розлад полягає у виникненні зміни настрою - чергування депресії (різного ступеня тяжкості) і манії (ейфорії, підвищеної енергії до дії, відчуття всемогутності).

Інший тип емоційного розладу у дорослих - це невроз тривоги - тривога не пов'язана з реальною загрозою, але фактично знижує якість життя і пов'язана з униканням ситуацій, які її породжують. Тривожний невроз іноді супроводжується соматичними симптомами, такими як проблеми з травною системою, панічні атаки і проблеми з серцем.

Емоційні розлади часто також є одним із симптомів розладів особистості. Потім з'являються хиткі, непередбачувані настрою, схильність до сплесків емоцій і неприпустимим діям. Ці люди часто не усвідомлюють своїх проблем і незручності своєї реакції на них.

Причини емоційних розладів

Причинами емоційних розладів у дорослих часто є біологічні чинники, наприклад, захворювання нервової системи, пошкодження і вади розвитку мозку, а також соматичні захворювання. Частою причиною емоційних розладів у дорослих також є зловживання психоактивними речовинами.

У разі емоційних розладів у дітей найбільш частими причинами є атмосфера в сімейному будинку, проблеми з однолітками і труднощі в навчанні. І у дітей, і у дорослих емоційні розлади часто є реакцією на стресові ситуації і травмуючі події.

Методи лікування емоційних розладів

Емоційні розлади лікуються, в першу чергу, за допомогою психотерапії, яка дозволяє пацієнтові помітити причини розладу і допомогти йому зрозуміти дисфункцію і змінити свою поведінку в стресовій ситуації. У деяких випадках фармакотерапія використовується для лікування емоційних розладів - наприклад, при біполярному розладі, коли необхідно управляти чередующимися епізодами манії і депресії.

Новости
  • Андрей Недбайло
  • 0

Добавить комментарий

Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив